“Doğalgaz Fiyatlarında Karar Şubat sonunda”

taner-yildizEnerji Bakanı Taner Yıldız Mart ayında doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağına Şubat sonunda karar verileceğini söyledi. Enerji Bakanı Taner Yıldız Haberturk TV yayınında gündemdeki soruları yanıtladı. İşte Bakan Yıldız’ın konuşmalarından satır başları.

“Kuzey Irak petrol akışı azaldı” iddiası

Burada tarafların sorumlulukları var. Herkesin bu sorumluluğu yerine getirmesi lazım. Üretilmeyen petrolü iletemeyiz. Ne kadar petrol üretilirse onu iletiyoruz. Bir varil petrol bile olsa Bağdat yönetiminden habersiz iletilmez. Bu algı yayılmaya çalışıyor. Bu sürece zarar veren bir yapıdır. Bu petrol Irak’ın petrolüdür, nerede çıkarsa çıksın. Çıkan petrolün miktarı bellidir. Biz bununla ilgili ayrı tasarrufta bulunamayız. “Gizli saklı petrol aktarımı” söz konusu bile olamaz. Ceyhan’da 400 bin varile ulaştık. Azalma var ama üretimden kaynaklı. Bağdat’ın Kuzey Irak’ın sorumluluğunda olan bir konudur. Türkiye sözlerini taahütlerini yerine getirmektedir. Önemli olan bu varlığı paylaşmaktır. Irak kendi arasında paylaşacak. Bu konuda komite kuruldu. Onlar oturacaklar, değerlendirecekler ve kararlarını kamuoyuyla paylaşacaklar.

Irak gazı ne zaman gelecek?

Bizim için çok önemli konu. Rusya’dan gelen gazın bir kısmı Sibirya’dan geliyor. 4000 kilometreden geliyor, bunun bir maliyeti var. Türkiye’nin bu kaynaklara en yakın olduğu yer Irak’tır. Maliyetleri düşürmenin en önemli yollarından biri Irak doğalgazı. Irak ne karar verirse biz saygılıyız. Türkiye’ye gelecek gazın hepsini Türkiye’de tüketmeyi düşünüyoruz, çünkü maliyeti düşük bir gaz.

2016/2017’yi düşündüğümüzde Irak doğalgazı Türkiye’nin tüketiminin neredeyse beşte birine denk gelecek. Bu önemli bir rakam. İran ve Rusya’ya bağımlılık azalacak. Doğalgazı 5 ayrı ülkeden petrolü 12 ülkeden alıyoruz. Türkiye’nin doğalgaz kaynaklarını artırma çalışmaları çok önemlidir.

Doğalgaza zam olacak mı?

Şubat ayı sonunda Mart ayı ile ilgili kararımızı açıklayacağız. Elektrik maliyetlerimiz artmasına rağmen zam yapmadık. Biz tükettiğimiz elektriğin dörtte birini sudan karşılıyoruz. Su kıtlığı enerji üretiminde sıkıntı yaratmaz ama maliyeti yüksek elektrik üretmiş oluruz. İnşallah yağmurlar bundan sonra olur ve bizim maliyetler de daha dengelenmiş olur.