“Enerji Konusunda Fiili Olarak AB’ye Girmiş Durumdayız”

taner-yildizEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, The Bosphorus Energy Club’ın tanıtım toplantısına katıldı. Bakan Yıldız, “Fiili noktada biz Avrupa Birliği’ne çoktan girmiş durumdayız. Enerji sektörü olarak söylüyorum” dedi. Sarıyer’de bulunan Sait Halim Paşa Yalısı’nda düzenlenen tanıtım toplantısına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, The Bosphorus Energy Club Kurucu Başkanı Mehmet Öğütçü, BP Türkiye Genel Başkanı Bud Fackrell ile Egegaz Genel Başkanı Haydar Çolakoğlu’nun yanı sıra çok sayıda enerji sektörü temsilcisi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,” Değişmeyen bir takım şeyler var. Onlardan başlayabiliriz. Halen petrol, doğalgaz ve kömürün dünyanın % 75’ler civarındaki bütün tedarikini karşılamakta oluşu ve bunun önümüzdeki 30-40 yıl boyunca böyle sürecek olması. İklim değişikliği ve çevreyle uyumlu olması için yaptığımız bütün değişikliklerin halen bu gerçeğin altında ezildiğini bilmemiz ve bunu itiraf etmemiz gerekiyor. Temennilerden gerçeklere geçmemiz lazım. Bunun nimetlerini bu kuşak ama bunun külfetlerini ise geleceğimiz ve gelecek kuşaklar bunu hissedecekler. Bugün aynı anda ve aynı mevsimde, aynı günde bir yanda sıcaklarla kavrulurken diğer tarafta fırtınaların koptuğu bir dünyada yaşıyoruz. O yüzden Türkiye geliştirdiği projelerde maliyeti biraz da yüksek olsa çevreye rağmen değil çevreyle beraber geliştirilmesinin doğru olduğunu tespit ettik ve bunu da uygulamaya koydum” dedi.

Akdeniz’deki gelişmeleri de değerlendiren Bakan Yıldız, “Biz Akdeniz’de hiçbir şey olmamış gibi davranamayız. Bunun da çok uzun soluklu sürdürülemez olduğunu biliyoruz. Biz Güney Kıbrıs Güney Yönetimi ve Kuzey Kıbrıs Türki Cumhuriyeti’nin hepsinin bu sahalarda hakkının olduğunu inanıyoruz. Sayın Başbakanımız bunu belirtmişti. Biz oradan çıkacak herhangi bir kaynağın herhangi bir varlığın doğru ve adilane bir şekilde paylaştırılmasından yanayız. Sürdürülebilir olan budur. Bu noktalarda anlaştıktan sonra ve bazı siyasi ilişkilerinde olgunlaşmasını beklediğimizin anın tamamlanmasından sonra bu projelerle alakalı dikkat ederseniz gelişmeyle alakalı çok ciddi katkılar koyamıyoruz” diye konuştu.

Irak ve Kuzey Irak hükümetlerinin ihtiyaçları olduğunda devreye gireceklerini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Irak ve Kuzey Irak meselesine dönersek, Türkiye bir hukuk devletidir. Aldığı bütün kararlar, gerek merkezi Irak hükümetiyle yaptığı anlaşmalar gerekse Kuzey Irak tarafıyla yapılan sözleşmeler her biri Irak’ın normalleşmesine koyan katkıdır. Irak Anayasası neyi belirlemişse o tercihler doğrultusunda bunlar yapılmaktadır. Irak halkının tamamının Irak’ın her yerindeki petrol ve doğalgazdan hakkının olduğunu bir kez daha söylememiz gerekir. Irak’la üçlü mekanizmayı bir ön mutabakatla başlamıştık. Daha sonra Sayın Şehristani ve Neçirvan Barzani üçlü mekanizma olmadan da bunu devam ettirebileceklerini söylediler. Bizim için hiçbir mahsuru yok. Kendileri aralarında bu varlığı paylaşmak üzerine bir kurguda bulunuyorlarsa bizim için gayet iyidir. Ama yokluğu paylaşmak gibi bir teklifin oradan çıkmaması lazım. Öyle bir teklif kendi ülkeleri içinde kabul edilemez bir durumdur. Bize ihtiyaçları olduğu an biz Bağdat ve Erbil’deyiz. Eğer şuanda bize ihtiyaçları yoksa biz Ankara’dayız. Top onlarda” şeklinde konuştu.

Fiili olarak enerji konusunda Avrupa Birliği’ne girildiğini vurgulayan Bakan Yıldız, “Şuanda tartışmaya açılmamış olması siyasi nedenlerle olmaktadır. ve Güney Kıbrıs yerel yönetiminin şerhi vardır. Matematik yapalım. Yarım milyon nüfusu olmayan bir yerin 76 milyonluk bir kapasiteyle karşılaştırılarak gelinen noktadır bu. Bu çok doğru bir nokta değildir. Göreceksiniz çok sürdürülebilir bir noktada değildir. Bunu hep beraber göreceğiz. Fiili noktada biz çoktan Avrupa Birliği’ne çoktan girmiş durumdayız. Enerji sektörü olarak söylüyorum. Ben 2 yıldır 15. faslın açılmasıyla ilgili pek bir kelime etmemişimdir. İster açılsın ister açılmasın tarzında davranıyorum. Bu aslında doğru bir davranış değil. Bu bir Enerji Bakanının yapacağı bu faslın açılmasıyla ilgili yapacağı gayrettir. Ama bütün Avrupa’daki enerji sektörü bilir ki doğalgazda geliştirilen projeler elektrikle ilgili gelmiş olduğumuz noktalar her birisi masanın üzerinden daha önde olduğumuz fiili bir durumu göstermektedir. Bu anlaşmayı açacağımız masa gerimizde kalmıştır. O yüzden ister açılsın ister açılmasın doğruları yapmaya devam edeceğiz. Doğruları yaptığı kadar güçlendiğini gördük”değerlendirmelerinde bulundu.